't Hof ter Calverkeete

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Westkapelle
Straat Kragendijk
Locatie Kragendijk 42, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed 't Hof ter Calverkeete

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

"'t Hof ter Calverkeete". Historische hoeve die in kern zou terug gaan op de 12de eeuw. Belangrijk leenhof. Het opperhof op een mote met walgracht zou ca. 1500 verdwenen zijn. Als site met omringende weiden als dusdanig aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (ca. 1845), op eerst genoemde kaart met boomgaard. In zijn huidige vorm grotendeels 20ste-eeuwse hoeve. Witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken. Imposante toegangspoort met wagen- en persoonsdoorgang, versneden steunberen. Achteringelegen boerenhuis en nutsgebouwen. Ten noorden in de boomgaard, vrijstaande stal onder pannen schilddak. Zeeuwse invloed cf. de gedeeltelijke beplanking en de poort met kleine rechthoekige raampjes en beschildering.

COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 416.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kragendijk (Westkapelle)

Westkapelle (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.