erfgoedobject

Historische hoeve Klein Reygaertsvliet

bouwkundig element
ID
58489
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58489

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nederenheerweg 14. Historische hoeve z.g. "Klein Reygaertsvliet" met bewaarde bergschuur. Gelegen binnen de Greveningepolder en de Watering van Reygaer(t)svliet, leenhof van de heerlijkheid "Groot Reygaer(t)svliet". Op een kaart van 1714 zijn het boerenhuis, een wagenhuis en de bergschuur afgebeeld. Het boerenhuis met markerende opkamer dat d.m.v. jaarankers "1677" gedateerd was, werd recent afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Enkel de bergschuur met aanpalende lage stalling is bewaard. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. De oorspronkelijk vrijstaande bergschuur gaat minimaal terug op het begin van de 18de eeuw, doch heeft een verbouwd karakter met o.m. een totaal gewijzigde dakstructuur.

D'HOOGE A.M., De bergschuren in de Vlaamse noordzeepolders, een bijdrage tot de studie van de West-Vlaamse landelijke bouwkunst, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent, 1978, p. 159-161.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 144.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Historische hoeve Klein Reygaertsvliet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58489 (Geraadpleegd op 18-04-2021)