Visserskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Heist
Straat Cornelius Bassensplein
Locatie Cornelius Bassensplein zonder nummer, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Visserskapel

Deze bescherming is geldig sinds 30-10-1985.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Visserskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Visserskapel" (Beschermd als monument bij M.B. van 30/10/1985), op voorts onbebouwd pleintje midden de Albatrosstraat, in de as van de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Visserskapelstraat. Neogotische kapel van 1892, ter vervanging van een kapel van 1854 in de buurt van de Vuurtorenstraat. In 1927-1928 herstelling en uitbreiding met klein achtergelegen kapelletje met beeld van de Heilige Theresia en gedenksteen, de toen toegevoegde omheining is nu verdwenen. De kapel werd recent gerestaureerd.

Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorafsluiting. Rode baksteenbouw, onder leien zadeldak, bekroond door een kleine houten dakruiter.

Voorgevel als puntgevel met schouderstukken: spitsbogige geprofileerde ingang geflankeerd door versneden steunberen, roosvenster in de geveltop. Zijgevels met eenvoudige spitsboogvensters (glas in lood) en steunberen; kaarsenhuisje tegen de rechter zijgevel. Gedenkteken in het kleine kapelletje met opschrift: "Hier is 't/ 't Visscherskapelletje/ Opgericht in de duinen door/ E.H. Nounckele Pastor en/ C. Bassens Reeder Anno 1892/ Hersteld en/ Verfraaid annis/ 1927-1928".

Bepleisterd interieur met houten lambrisering en spitstongewelf. Bidruimte en koor met neogotisch altaar toegewijd aan "O.-L.-Vrouw ster der zee", van elkaar gescheiden door gesmeed hek. Boven het altaar, ex-voto's (boten, reddingsboeien, foto's) getuigend van een levendige devotie.

  • AFDELING RUIMTELIJKE ORDENING, HUISVESTING EN MONUMENTENZORG WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 357, 903.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 35.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Cornelius Bassensplein

Cornelius Bassensplein (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.