Hoeve 't Boerenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Boerenhof

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve 't Boerenhof

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd " 't Boerenhof" (geheel van de oorspronkelijke gebouwen beschermd als monument bij K.B. van 27/5/1971), sinds 1954 met horecafunctie. Gelegen op de vroegere woonterp "Koudekerke", juist onder de Evendijk, naast de hoeve, vroeger kerk en kerkhof. De hoevesite zou teruggaan op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars.

De huidige bestanddelen gaan grotendeels terug op de 18de eeuw. Lage, witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint; zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen, deels strodak bij de schuur). Begroend erf, laag muurtje voor het huis, bakstenen hondenhok. Ten noorden van het erf, boerenhuis door middel van jaarankers "1738" gedateerd. Vijf traveeën + twee opkamertraveeën, opkamer aan de erf- en achtergevel voorzien van steunbeer. Getoogde muuropeningen. In de derde travee in een vooruitspringend muurvlak, getoogde deur gevat in een accoladeboognis, erboven oculus. Bewaard beschilderd 19de-eeuws houtwerk met grote roedeverdeling. Wit en groen beschilderde luiken. Tussen de vijfde en de zesde travee, kleine uitbouw met trapgevel (privaat ?) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de achterzijde, uitbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, anderhalve bouwlaag onder schilddak. Rondbogige benedenvensters met waaiervormige bovenlichten.

Interieur van het boerenhuis: linker kamer met balkenstructuur van moer- en kinderbalken, vierledig keldergewelf steunend op middenpijler (zie L. Devliegher).

Ten oosten van het erf, lange stalvleugel, in kern mogelijk 18de-eeuws of vroeg 19de-eeuws, in 1859 (zie jaartal) zuidwaarts verlengd.

Ten westen van het erf, imposante bergschuur uit de 18de eeuw (aangeduid op kaart van 1783) onder deels strooien schilddak. Rechthoekige schuurpoort onder verhoogde dakoverstek. Achter de schuur, haakse stalling met jaarankers "1737", aansluitend recenter wagenhuis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 361 + levend archief.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, p. 62-63.
  • D'HOOGE A.M., De bergschuren in de Vlaamse noordzeepolders, een bijdrage tot de studie van de West-Vlaamse landelijke bouwkunst, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent, 1978, p. 102-105.

Auteurs: Vanneste, Pol; Callaert, Gonda