Jacobinessenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jacobinessenhoeve

Beschrijving

"Jacobinessenhoeve", die teruggaat tot in de middeleeuwen. De toenmalige hoeve behoort in 1447 nog aan Lieven van Kortrijk, en gaat later over aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge (eerste vermelding van dit feit in 1607). Huidige gebouwen, losstaande witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen gaan vermoedelijk terug tot 18de eeuw, achterliggende zomerkeuken zou het oudste zijn. Boerenhuis met opkamertravee, kelder met tongewelf, muurvlechtingen in rechterzijpuntgevel, andere traveeën verhoogd in 1902.

• COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 427.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda