erfgoedobject

Cultureel Centrum Scharpoord

bouwkundig element
ID
58575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Cultureel Centrum, in 1971-1975 gebouwd op een gedeelte van het terrein van de Wilhelm II-Batterij uit de Eerste Wereldoorlog. Een modern functioneel gebouw naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende) met referenties naar de militaire architectuur.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In een kruipkelder is nog een fundament van een geschutsbedding van de Kaiser Wilhelm II-batterij terug te vinden. Deze zware batterij werd onder meer aangelegd om de Scheldemonding onder vuur te kunnen nemen. De werken waren gestart op 30 september 1915. Een eerste stuk geschut was schietklaar op 1 maart 1916, de drie andere stukken op 13 april 1916.

  • DESEYNE A. 2007, De kust bezet 1914-1918, Brugge, 224-225.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Cultureel Centrum Scharpoord [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58575 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.