Hotel Rubens

• is aangeduid als beschermd monument Hotel Rubens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Rubens

Beschrijving

Voormalig "Hotel Rubens" in art-decostijl, gebouwd in 1926 als één van de eerste hotels langs de dijk van het Albertstrand. In 1933 wordt aan het hotel het Koninklijk Plein ingericht, later Rubensplein genoemd naar het hotel. Wordt na de Tweede Wereldoorlog, volgens de toen heersende behoefte, verbouwd tot een appartementsgebouw met tearoom. Het "Hotel Rubens" en het - later verbouwde - casino zijn de enige restanten van de oorspronkelijke representatieve bebouwing van het Albertstrand.

Historiek

Op een nog onbebouwde kavel duingrond wordt het "Hotel Rubens" in 1926 opgetrokken als een volledig vrijstaand bouwblok. In 1933 wordt het hotel vergroot door het oorspronkelijk terugwijkende oostelijke deel toe te bouwen tot aan de rooilijn van het bestaande volume. In hetzelfde jaar richt men aan de westzijde het zogenaamde Koninklijk Plein in, later Rubensplein genoemd, naar het hotel dat het zicht bepaalt op het driehoekige plein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het hotel beschadigd, waarna het in 1948 gedeeltelijk wordt hersteld. Volgens de toen heersende behoefte, zie de seizoensspreiding en het fenomeen van de zogenaamde "tweede verblijvers" wordt het hotel in 1953-1954 verbouwd tot appartementsgebouw met horecagelegenheid op begane grond; onder meer met de realisatie van een lichtkoker binnenin. Het horecabedrijf is recent heringericht met nieuwe aankleding.

Beschrijving

Gelegen op de noordoostelijke hoek van de Zeedijk en het Rubensplein, dat een wig vormt in de bocht van het Albertstrand ten westen en Knokke-Bad ten oosten.

Zichtbepalend hoekpand opgetrokken in sobere art-decostijl. Complex van vijf bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder plat dak. Geaccentueerde dominerende hoektravee uitgewerkt door afgerond volume onder leien mansardedak, uitgebouwd als belvedère. De hoekoplossing met torenvolume refereert naar andere representatieve voorbeelden van grotere zeedijkarchitectuur uit het interbellum en vroeger. Verticaliteit onder meer benadrukt door middel van de gebogen belijning van de kroonlijst. Decoratieve elementen in art-decostijl, zoals hoeklisenen met bolornamenten en resterende belettering bovenaan, voorheen "RUBENS HOTEL". Twee aanpalende vleugels met lijstgevel en overkragende zonluifel op consoles; vleugel aan de Zeedijk convex uitgewerkt. Verdiepingen bekleed met geglazuurde baksteen en gekenmerkt door driezijdige doorlopende erkers waartussen balkons; rechthoekige muuropeningen. Hoge onderbouw van het complex vlak gecementeerd op lage arduinen plint en doorbroken door korfbogige muuropeningen; heeft inkom- en restaurantfunctie, onder meer brede deels beglaasde toegang tot de appartementen aan de Zeedijk met voorportaal. Lichte verbouwingen onder meer in functie van horecabedrijf op begane grond; nieuwe vensterleuningen. Het exterieur van het oostelijke deel geeft een verwaarloosde indruk, zie onder meer balkons en schrijnwerk.

• Kadasterarchief Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1926/4, 1933/42, 1952/5.
  • Kadasterarchief Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1428, 2588, 6228, 6328, 6832.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Ontworpen door de Antwerpse architect François Dens, die het 'Rubens Hotel' in 1939 vermeldde in een overzicht van zijn oeuvre. Een door Dens samengesteld foto-album van zijn realisaties bevat eveneens een foto van het gebouw.
  • VERVLIET M. 2015: De burgerappartementen van François Dens, gebouwd in Antwerpen tijdens het interbellum, onuitgegeven masterproef Kunstwetenschappen Universiteit Gent, Deel 1 42-43.