Stadhuis van Knokke

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Alfred Verweeplein
Locatie Alfred Verweeplein 1, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadhuis van Knokke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Alfred Verweeplein nr. 1. Stadhuis van Knokke, gebouwd in 1911-1913 n.o.v. architect J. Wassenhove (Knokke) en uitgevoerd door aannemer K. Saelens. Voordien was het gemeentehuis gevestigd in herberg "De Zwaene" (cf. M. Lippensplein) en in herberg "Communal" in de huidige S. Nachtegaelestraat.

Neogotisch gebouw in rode baksteen van twee bouwlagen op een hoog entresol en tien traveeën waarvan asymmetrisch in de vijfde travee een opvallende open traptoren; arduinen gebouchardeerde sokkel, arduinen kruisvensters, getrapte dakvensters en slanke hoektorentjes. Het gemeentehuis van Maldegem n.o.v. architect H. Geernaert (Gent) van 1909 stond model voor dit gebouw. Omwille van zijn omvang is het stadhuis een voorafspiegeling van de toekomst van Knokke als drukke mondaine badstad.

In 1953-1955 volgen verregaande dakwerken n.o.v. architect G. Taeleman, waarbij de dakkapellen en toren veranderd worden. In de jaren 1990 volgen belangrijke restauratie- en aanpassingswerken o.l.v. de Groep Planning, waarbij de oorspronkelijke toren in ere wordt hersteld; inrichting van hall en burelen. In 1997 wordt een oostelijke vleugel in moderne vormgeving bijgebouwd n.o.v. H. De Myttenaere (Knokke).

LANNOY D., Het neogotische stadhuis, in: Cnoc is ier, 18, s.d., p. 28-33.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Alfred Verweeplein

Alfred Verweeplein (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.