Noordzeehotel

Beschrijving

Voormalig "Noordzeehotel", opgetrokken in 1923 naar een ontwerp van de architect Huib Hoste (Brugge), in opdracht van de toen pas opgerichte S.V. "De Noordzee", die de bedoeling had het "eerste Vlaamsche tehuis voor badgasten" op te richten. Bakstenen gebouw met betonnen skelet, vijf bouwlagen onder plat dak. Getypeerd door geometrische opbouw van het parement, waarbij de horizontale en verticale lijnwerking in balans is. Grote plasticiteit van de gevel door de speels uitgewerkte erkers en de balkons met smeedijzeren sierelementen, de hoger opgetrokken brede middentravee en de licht vooruitspringende muurvlakken op de bovenverdieping. De hoeken werden oorspronkelijk benadrukt door twee vlaggenmasten. Volgens eigentijdse bronnen zou het thans witgeschilderde parement polychroom zijn uitgewerkt.

Hotel eertijds voorzien van alle comfort: de 46 hotelkamers, thans verbouwd tot appartementen, beschikten over elektrische verlichting, centrale verwarming, koud en warm water. Voorts had het hotel een badgelegenheid, eetzaal, rook- en leeszaal en een gelagzaal. De typische geometrisch uitgewerkte trap en de lift bleven bewaard.

De achterliggende toneelzaal is verdwenen in de jaren 1990 om daar een parkeerplaats te bouwen. Sloot aan op de gelagzaal, bevatte 500 zitplaatsen en was een unicum in de toenmalige schouwburgarchitectuur. Het ontwerp van Hoste was gebaseerd op een nieuw theatertype dat beschreven werd door architect en scenograaf N. Bel-Geddes in het Amerikaanse tijdschrift "Architectural Record" (september 1922). Had een zuivere vierkante plattegrond, sterk driedimensionaal uitgewerkt met in één van de hoeken het driehoekig podium. Opgetrokken in gewapend beton, toen een nieuw materiaal aangewend om ruimten te concipiëren.

De amfitheatervorm van parterre en balkon was diagonaal ingeplant, wat innoverend was voor die tijd; de wanden liepen door tot op de scène.

Uitgang van voormalig theater met portierswoning aan Piers de Raveschootlaan.

In functie van de ombouw van de theaterzaal tot cinemazaal in de jaren 1950, werd op de noordelijke wand van de doorgang de muurschildering "De Cinemawereld" (1951) aangebracht door de kunstschilder Luc Peire (Brugge, 1916-1994); thans overschilderd.

Het voormalig "Noordzeehotel" werd gesloopt in september 2003.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnr. 2159.
  • DHOOGE L., Theaterarchitectuur in Vlaanderen, in: A plus, nr. 147, 1997.
  • HOSTE H., Het Noordzee-theater te Knocke, in: Pogen, nr. 4-5, april-mei, 1924, p. 182-185.