Grand Hôtel Prince Baudouin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Lippenslaan
Locatie Lippenslaan 35, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grand Hôtel Prince Baudouin

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Lippenslaan nrs. 35-37 A/ Boudewijnlaan. "Grand Hôtel Prince Baudouin", neoclassicistisch gebouw van vier bouwlagen met plat dak. In 1889 wordt het 19de-eeuws molenhuis van molenaar Van Damme langs de Zeeweg ingericht als hotel, met een extra verdieping en zadeldak. Het huis was een verzamelplaats voor kunstenaars, de "Cercle des Artistes". In 1900 versterking van de fundamenten en toevoeging van twee verdiepingen. Na 1985 opgedeeld in twee uitbatingen, hotel gemoderniseerd en uitgebouwd. Gekenmerkt door brede luifel op mooie, smeedijzeren consoles. Balkons en houtwerk vervangen door PVC.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lippenslaan

Lippenslaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.