erfgoedobject

Kloostergebouw en kapel Convent Sint-Joseph

bouwkundig element
ID: 58748   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58748

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van Rysselberghestraat nr. 10. "Convent St.-Joseph" (cf. gevelsteen), kloostergebouw en kapel gebouwd in 1893 door de Zusters van Moorslede in het Duinenpark. Later richten ze er de St.-Jozefschool op. In 1928 wordt het complex uitgebreid met een ruim gebouw in de Nestor de Tièrestraat. In 1950-51 bouwt men klassen en een feestzaal in de Parmentierlaan; in 1956-57 volgen nieuwe uitbreidingen. Kloostergebouw en kapel in de Van Rysselberghestraat zijn neogotische gebouwen van in totaal 12 traveeën, met rode bakstenen lijstgevels afgelijnd door houten kroonlijst op klossen en ingedeeld door pilasters en kordons. Klooster met ingang in het centrale hoge risaliet met puntgevel, links een lager kloostergedeelte; segmentbogige muuropeningen met doorlopende waterlijst, voortuintje deels omheind. De kapel is ingericht in het rechtergedeelte; hoge spitsboogvensters, versneden steunberen; korfbogige deur met arduinen omlijsting met Corinthische kapitelen. Gepleisterd en witgeschilderd interieur van de kapel met kruisribgewelf op schalken en natuurstenen vloer.

LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 48.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kloostergebouw en kapel Convent Sint-Joseph [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58748 (Geraadpleegd op 27-11-2020)