erfgoedobject

Drie polderhoeven en kasseiweg

bouwkundig element
ID
58765
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58765

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samen met het stuk gekasseide weg beschermd als dorpsgezicht. Dorpsgezicht gevormd door drie polderhoeven met hun karakteristieke bijgebouwen (polderschuur, stallingen en een oude kaasfabriek), gelegen aan weerszijden van de Hazegrasstraat.

Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) en op het Primitief Plan van het kadaster (1845). Het dorpsgezicht wordt bepaald door twee parallelle historische tracés, namelijk de Sint-Paulusdijk (huidige Hazegrasstraat) en de Paulusstraat. Beide getuigen van de in 1634 aangelegde verdedigingslinie in de Zwinstreek, de zogenaamde "Linie van Fontaine", welke in 1645 versterkt werd door Andreas de Cantelmo.

Tot 1835 worden er twee hoevecomplexen binnen de polder uitgebaat, één door de familie Lippens en één door Eugène Piers de Raveschoot (mede-eigenaar van de polder). In 1835 wordt de Hofstede Lippens opgedeeld in twee pachthoeven. In 1890 worden de twee hoeven opnieuw verenigd, inrichting van de kaas- en boterfabriek. In 1903 wordt de fabriek opgeheven en wordt het geheel opgedeeld in drie pachthoeven: "Hofstede Dombrecht" (de "Grote Stellehoeve"), "Hofstede Rijckaert" ("Hazegrashoeve") en "Hofstede Van Assel".


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hazegrashoeve

 • Omvat
  Hoeve De Grote Stelle

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Hazegrasstraat (Knokke - Oude Woonkernen)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Drie polderhoeven en kasseiweg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58765 (Geraadpleegd op )