erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
58767
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58767

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, vroeger deel uitmakend van de 19de-eeuwse Hofstede Lippens, na de opheffing ervan in 1903 "Hofstede Van Assel" genaamd. Geheel bestaande uit een woonhuis, ten noorden van de straat, verschillende paardenstallen ten westen van het woonhuis.

Woonhuis. Breedhuis in witgeschilderde baksteenbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met twee dakkapellen. Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk met T-ramen. Achter het woonhuis, kleiner volume in witgeschilderde baksteen.

Stal, ten westen van het woonhuis met verharde erftoegang aan de linkerzijde. Rode baksteenbouw van vier traveeën en één bouwlaag met muurankers onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op straat). Licht getoogde muuropeningen in de voorgevel, de andere muuropeningen zijn rechthoekig. Groen beschilderd houtwerk. De bovenzijde van de staldeuren is getralied. IJzeren wiel bewaard aan de voorgevel.

Drie stallen ten westen van het woonhuis. Bakstenen volumes van één bouwlaag onder een zadeldak (golfplaten, nok loodrecht op straat). Tegen de straatzijde nieuw gedeelte onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op straat). Licht getoogde en rechthoekige muuropeningen, groenbeschilderd houtwerk.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Drie polderhoeven en kasseiweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.