erfgoedobject

Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria en van Margaretha

bouwkundig element
ID: 58785   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58785

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoofdkerk van de fusiegemeente Knokke-Heist, in de volksmond "Sint-Margarethakerk". Afgewerkt in 1958 naar ontwerp van architect J. Ritzen (Antwerpen), het jaar nadat het schip van de oude kerk is afgebroken; uitvoering door aannemer A. Cottyn (Heule). Eerstesteenlegging in 1955.

Basilicale, geori├źnteerde kerk; betonconstructie met bakstenen parement, gekenmerkt door een strakke, sobere architectuur met als opvallende elementen de hoge, opengewerkte toren en de voorgalerij met monumentaal fronton in de zuidgevel van de kerk. Sober interieur, eveneens voornamelijk in baksteen uitgewerkt. Er zijn twee rijen van zeven zuilen in ruw uitgebeitelde witsteen.

Het ciborium met mozaïek van de Goede Herder is uitgevoerd door de firma Floss naar ontwerp van F. Slijpen. Beeldhouwer N. Steenbergen (Nederland) maakt de doopvont, het kruisbeeld boven het altaar en het centrale altaar. Links van de kerk staat een devotiekapel "O.L.V. van Fatima", die verbonden is via de oude toren met de voorgalerij van de eigenlijke kerk.

  • BONTE J., De geschiedenis van de Sint-Margaretaparochie Knokke, Knokke-Heist, 2001, p. 110-136.
  • DE BLAUWE F., J. Ritzen, Antwerpen, 1957, p. 25-30.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 188.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  : 2005

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een orgel uit de eerste helft van de 17de eeuw, vervaardigd door N. Helewout uit Brugge.

Auteurs : Lambein, Sofie
Datum: 05-02-2016

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria en van Margaretha [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58785 (Geraadpleegd op 27-11-2020)