Villa naar ontwerp van E. Pelseneer

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Albertlaan
Locatie Albertlaan 67, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa naar ontwerp van E. Pelseneer

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Albertlaan z.nr. "Internaat van de gemeenschapsschool Zwinstede-Sincfal", ook gekend als "Villa Altena". Oorspronkelijk opgetrokken als grote villa in 1929-1930 naar ontwerp van architect E. Pelseneer (Ukkel) i.o.v. eigenaar Graaf Camille L.J. de Borchgrave d'Altena. De Belgische staat koopt het gebouw in 1966 bij onteigening en in 1977 krijgt de villa een nieuwe functie als meisjesinternaat van het Koninklijk Atheneum Middenschool (cf. Knokke-Bad, Alfred Verweeplein nr. 25); sedert 1994 ook jongensinternaat.

Dieper gelegen grote villa in neoclassicistische stijl met voorliggende parking en tuin. Strakke risalietgevel met horizontaliserende indeling. Baksteenbouw verlevendigd door gebruik van arduin (hoekneggen). Bewaard oorspronkelijk zinkwerk van de dakafvoer. Breed uitgewerkte schouwpartijen. Inkom in arduinen portiek onder zadeldakje.

Interieur. Opmerkelijke toepassing van giet- en smeedijzerwerk in het sanitair en de centrale verwarming; in de verwarmingstoestellen zijn schoendroogrekken aangebracht.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 214.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand - Brugge), mei-juni 1996, s.p.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Albertlaan (Knokke - Het Zoute)

Albertlaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.