Vakwerkhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Begeveldstraat
Locatie Begeveldstraat 61, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve met losse bestanddelen

Deze bescherming is geldig sinds 10-06-1999.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vakwerkhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen, de gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Op de Ferrariskaart (1771-1777) weergegeven als een tweeledige hoeve: het huidige woonhuis met haakse aanbouw aan de oostelijke zijde ten noorden van het erf, en ertegenover een dienstgebouw. Rond het midden van de 19de eeuw is dit dienstgebouw reeds verdwenen en vervangen door een aantal kleinere dienstgebouwen; het woonhuis is dan voorzien van een haakse aanbouw aan de westelijke zijde, waarschijnlijk de huidig dwarsschuur; ten oosten een langgestrekt dienstgebouw. Van deze gebouwen bleef in de huidige toestand de vleugel met woonhuis en stal bewaard, die nog steeds de noordelijke zijde van het erf afbakent; haaks hierop aangebouwd, ten oosten, de gedeeltelijk recente, gedeeltelijk sterk gerestaureerde oostvleugel met bakoven aan de noordelijke zijde; tegenover het woonhuis, varkensstallen uit de tweede helft van de 19de eeuw, aansluitend op een recent hoevegebouw. De westelijke zijde van het erf wordt ingenomen door een dwarsschuur (eerste helft 19de eeuw). De ingang tot het erf bevindt zich tussen de schuur en de varkensstallen.

Woonhuis met stal uit de 17de eeuw, onder steil zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint. Tien traveeën, waarvan de acht rechtse van anderhalve bouwlaag met overkragende bovenverdieping op zware, geschoorde moerbalken. De twee linkertraveeën zijn een onderkelderde opkamer. Door de begroeing van de gevel is de juiste opstelling van de timmer moeilijk te achterhalen. De zuidoostelijke gevel aan erfzijde is voorzien van twee beluikte woonhuisvensters, een beluikt opkamervenster, vijf zoldervenstertjes waarvan vier bolkozijnen in de overkragende verdieping, één zolderluik en twee deuren met bovenlicht. Kaasrek onder de dakrand. De achtergevel heeft een gewijzigde ordonnantie. Traditionele indeling met stookplaats tussen de twee kamers.

De dwarsschuur telt drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), met schuurpoort in de zuidelijke gevel en deur in de erfzijdegevel.

Kleine varkensstallen van stijl- en regelwerk onder pannen zadeldakje.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Beverst

Beverst (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.