Notariswoning uit 1929

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Albertlaan
Locatie Albertlaan 65, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Notariswoning uit 1929

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Albertlaan nr. 65/ Helmweg. Statig art-decogetint herenhuis, opgetrokken in villastijl in 1929 als notariswoning voor J. Stroobandt (Brugge), later schepen en gemeenteraadslid van Knokke. In 1958 verbouwd naar ontwerp van architect P. Decuypere (Knokke); het aanpalend zuidelijk deel ingericht als ruime tuin en afgesloten met hoge baksteenmuur. Erna verworven door v.z.w. "Familiezorg West-Vlaanderen" cf. huidige benaming "Thuiszorg-Familiezorg".

Hoekpand met opvallende concave gevel waarbij de rode baksteenbouw contrasteert met de witgeschilderde geblokte bepleistering rond de raamvlakken. Doorgetrokken driezijdige erkers afgedekt met zwarte schaliën. Centraal vooruitspringend gebogen balkon met gepleisterde borstwering en smeedijzeren leuning. Plint van benedenverdieping en omheiningmuur bekleed met cementlaag en kiezelstenen.

Interieur. Centrale traphal en trap met sierlijke ijzeren leuning. Oorspronkelijk hoekvertrek van westvleugel als ontvangstruimte van notaris, de privé-vertrekken in de oostvleugel. Originele parketbevloering op benedenverdieping. Thans ingericht als kantoren.

ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKE-HEIST, dossier 661.

LANNOY D., Merkwaardige gebouwen. Het statige hoekhuis van de Albertlaan en de Helmweg, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 36, 1999, p. 52-55)

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Albertlaan (Knokke - Het Zoute)

Albertlaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.