Molen Le Vieux Moulin of Oude Molen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Molen der zeemeermin
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Boslaan
Locatie Boslaan 10, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molen Le Vieux Moulin of Oude Molen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Molen zogenaamd "Le Vieux Moulin" of "Oude Molen" van bakker C. Lievens (1855-1932), ook wel de "molen der zeemeermin" genoemd. Eertijds opgesteld in Knokke-Dorp op de kruising van de Koningslaan en het Pastoor Opdedrinckplein (zie Knokke-Oude woonkernen, Pastoor Opdedrinckplein). Gebouwd circa 1855 en werkzaam tot circa 1902. Moest verdwijnen bij de aanleg van het eerste station van Knokke (zie Knokke-Oude woonkernen, Maurice Lipppensplein). De intussen vervallen molen wordt in 1932 afgebroken en overgebracht naar de Boslaan, waar hij thans als siermolen heropgericht is in een privé-domein, echter zonder binneninrichting.

Standaardmolen op een bakstenen torenkot op een berg. Twee rondboogvensters en twee -ingangen; vier rechthoekvensters. Verticale beschieting op de zij- en voorkant; houten leien aan de windweeg en op de kap. Gebroken kap. In 1974 vervangen van de houten askop en de houten pestelroeden door een ijzeren kop en roeden. Vlucht: circa 15,50 meter. Sinds stormen van najaar 1983 leunt een roede tegen de kap. Verdiept torenkot waarin zich decoratief een spoorwiel (64 kammen) en twee schijflopen (25 en 26 staven) bevinden. In het houten molenhuis: vangwiel met 49 kammen; ernaast ligt een kroonwiel met 37 kammen. Houten hoepelvang. De standaard is niet doorboord, zodat in het torenkot geen werktuigen kunnen aangedreven worden. Buiten ligt een Duitse blauwgrijze molensteen met rijn. Op de wiekenas is ingehakt "+ / 1932 / JLL".

  • DEVLIEGHER L, De molens in West-Vlaanderen, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, p. 244-245.
  • LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 30, 193.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boslaan

Boslaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.