Villa Sous tous vent-Duindistel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Britspad
Locatie Britspad 14-16, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Villa Sous tous vent-Duindistel

Deze bescherming is geldig sinds 27-01-2004.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Sous tous vent/Duindistel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gekoppelde villa zogenaamd "Sous tous vent-Duindistel" gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architect Valentin Vaerwijck op een duinhelling aan de zuidzijde van het Britspad. Opgetrokken in opdracht van fabrikant Lucien Seeuws (nummer 14) en de gekende kunstschilder Albert Saverys (1886-1964) (nummer 16). Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.

De tweewoonst "Sous tous vent-Duindistel" is goed geïntegreerd in de natuurlijke duinhelling met de nog originele slingerende bakstenen trappartijen en plateaus. Helling thans voornamelijk bestaande uit gazon en enkele lage aanplantingen; een haag duidt de scheiding tussen de woonsten aan. Nr. 16 heeft een aanzienlijke uitbreiding ondergaan in 1995 met garage, terras en buitenzwembad aan de oostzijde.

Gekoppelde villa van twee in spiegelbeeld opgetrokken woonsten in cottagestijl. Vrij monumentale baksteenbouw van een bouwlaag en souterrain onder typerende laag reikende pannen daken (combinatie van schild- en zadeldak) met breed overkragende kroonlijsten op decoratieve houten consoles. Dakenspel verlevendigd door dakkapellen bedekt met daktegels en brede schouwpartijen. In tegenstelling tot de meestal witgeschilderde villa's van architect Vaerwijck, hier oorspronkelijk volledig onbeschilderde gevels; thans echter deels witgeschilderd en gecementeerd (gevelveld westzijde van nummer 14). Centraal driezijdige doorgetrokken erkers met verzorgde bas-reliëfs in de puntgevels, met huisnaam, bouwdatum en afbeelding van respectievelijk windmolen (nummer 14) en duindistel (nummer 16); voorheen polychroom uitgewerkt. Grote opengewerkte terrassen op de hoek bepalen zicht van op de straat. Grotendeels behouden schrijnwerk; ramen met kleine roedeverdeling en houten -thans witgeschilderde- luiken.

De tweewoonst behoudt grotendeels het oorspronkelijk plan : terras met inkom en hal geeft toegang tot eetkamer met erkeruitbouw aan de voorzijde, aan achterzijde keuken (vernieuwd bij nr. 16), zitkamer en débarras; bij nummer 14 is de kleine garage achteraan omgevormd tot eetkamer. Keuken van nr. 14 behoudt tegellambrisering. Bewaard houtwerk o.m. plafond met moer- en kinderbalken op consoles (hal en zitkamer), plankenvloer; bij nr. 16, houten schouw in hal en trap waarvan bovenste vlucht gewijzigd van richting. Twee bovenverdiepingen onder dak.

  • ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKE-HEIST, Bouwaanvragen, nr. 295.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1928/22-28.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 2762, 2773, 6633, 6941.
  • SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck, Van Oud-Vlaendren tot nieuw provinciehuis, Gent, 1993.
  • DE SMET F., Valentin Vaerwyck, Zijn werk, Brussel, 1932.
  • HEBBELYNCK J., Notice sur le Chevalier Valentin Vaerwyck, in: Académie Royale de Belgique. Annuaire pour 1961, Brussel 1962, p. 38-68.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Britspad

Britspad (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.