Villa Sous tous vent-Duindistel

Beschrijving

Gekoppelde villa zogenaamd "Sous tous vent-Duindistel" gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architect Valentin Vaerwijck op een duinhelling aan de zuidzijde van het Britspad. Opgetrokken in opdracht van fabrikant Lucien Seeuws (nummer 14) en de gekende kunstschilder Albert Saverys (1886-1964) (nummer 16). Beschermd als monument.

De tweewoonst "Sous tous vent-Duindistel" is goed geïntegreerd in de natuurlijke duinhelling met de nog originele slingerende bakstenen trappartijen en plateaus. Helling thans voornamelijk bestaande uit gazon en enkele lage aanplantingen; een haag duidt de scheiding tussen de woonsten aan. Nummer 16 heeft een aanzienlijke uitbreiding ondergaan in 1995 met garage, terras en buitenzwembad aan de oostzijde.

Gekoppelde villa van twee in spiegelbeeld opgetrokken woonsten in cottagestijl. Vrij monumentale baksteenbouw van een bouwlaag en souterrain onder typerende laag reikende pannen daken (combinatie van schild- en zadeldak) met breed overkragende kroonlijsten op decoratieve houten consoles. Dakenspel verlevendigd door dakkapellen bedekt met daktegels en brede schouwpartijen. In tegenstelling tot de meestal witgeschilderde villa's van architect Vaerwijck, hier oorspronkelijk volledig onbeschilderde gevels; thans echter deels witgeschilderd en gecementeerd (gevelveld westzijde van nummer 14). Centraal driezijdige doorgetrokken erkers met verzorgde bas-reliëfs in de puntgevels, met huisnaam, bouwdatum en afbeelding van respectievelijk windmolen (nummer 14) en duindistel (nummer 16); voorheen polychroom uitgewerkt. Grote opengewerkte terrassen op de hoek bepalen zicht van op de straat. Grotendeels behouden schrijnwerk; ramen met kleine roedeverdeling en houten -thans witgeschilderde- luiken.

De tweewoonst behoudt grotendeels het oorspronkelijk plan : terras met inkom en hal geeft toegang tot eetkamer met erkeruitbouw aan de voorzijde, aan achterzijde keuken (vernieuwd bij nummer 16), zitkamer en débarras; bij nummer 14 is de kleine garage achteraan omgevormd tot eetkamer. Keuken van nummer 14 behoudt tegellambrisering. Bewaard houtwerk onder meer plafond met moer- en kinderbalken op consoles (hal en zitkamer), plankenvloer; bij nummer 16, houten schouw in hal en trap waarvan bovenste vlucht gewijzigd van richting. Twee bovenverdiepingen onder dak.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nr. 295.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1928/22-28.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 2762, 2773, 6633, 6941.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck, Van Oud-Vlaendren tot nieuw provinciehuis, Gent, 1993.
  • DE SMET F., Valentin Vaerwyck, Zijn werk, Brussel, 1932.
  • HEBBELYNCK J., Notice sur le Chevalier Valentin Vaerwyck, in: Académie Royale de Belgique. Annuaire pour 1961, Brussel 1962, p. 38-68.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda