Hotel Brittania

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Brittania", hotel in cottagestijl gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Buylaert.

In 1927 wordt een stuk duinengrond aan de westzijde van de Elisabetlaan verkaveld, waar op de zuidoostelijke hoek van het Golfpad het "Hotel Britannia" wordt opgetrokken naar ontwerp van architect Buylaert in opdracht van Mr. Santy-Willems. Het volume van het hotel blijft hetzelfde doorheen de jaren, enkel de loggia aan de hoek is verbouwd. Recent gerenoveerd en tot heden uitgebaat als hotel.

Beeldbepalend hotel in cottagestijl, opgetrokken als vrijstaand complex op driehoekige plattegrond. Gelegen op deels verhard terrein, afgebakend door opengewerkte tuinmuur waarachter haag. Groot bouwblok van twee bouwlagen en een kelderverdieping onder groot overkragend pannen mansardedak. De brede schoorstenen zijn verdwenen. Thans deels bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Expressieve ritmering van alle gevels door onder meer in- en uitspringende muurpartijen als gevolg van erkers, terrassen en gebruik van steunberen; de loggia op de hoek is dichtgebouwd. Typerend is de opeenvolging van opvallende grote puntgevels onder mansardedak, voorheen voorzien van topstukken. Doorlopend groot, thans witgeschilderd balkon op de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Trappenbordes leidt naar centrale hoger gelegen inkom onder rondbogige portiek; vernieuwde vierdelige deur.

Interieur en aankleding van het hotel zijn grotendeels vernieuwd. Centrale inkomhal van waaruit toegang tot restaurant en salon. Behouden fraaie oorspronkelijke deuren met accoladeboogvormige beglazing en/of bovenlicht en kleine roedeverdeling. Vernieuwde trap naar hotelkamers op bovenverdiepingen.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Dossier 356.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1927/36.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 1927.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB -West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge-, deel III, mei-juni 1994.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda