Hotel Brittania

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Elizabetlaan
Locatie Elizabetlaan 85, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Brittania

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hotel Brittania met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 15-12-2003.

Beknopte karakterisering

Typologiehotels
Stijlcottagestijl
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Brittania", hotel in cottagestijl gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Buylaert. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/12/2003.

In 1927 wordt een stuk duinengrond aan de westzijde van de Elisabetlaan verkaveld, waar op de zuidoostelijke hoek van het Golfpad het "Hotel Britannia" wordt opgetrokken naar ontwerp van architect Buylaert in opdracht van Mr. Santy-Willems. Het volume van het hotel blijft hetzelfde doorheen de jaren, enkel de loggia aan de hoek is verbouwd. Recent gerenoveerd en tot heden uitgebaat als hotel.

Beeldbepalend hotel in cottagestijl, opgetrokken als vrijstaand complex op driehoekige plattegrond. Gelegen op deels verhard terrein, afgebakend door opengewerkte tuinmuur waarachter haag. Groot bouwblok van twee bouwlagen en een kelderverdieping onder groot overkragend pannen mansardedak. De brede schoorstenen zijn verdwenen. Thans deels bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Expressieve ritmering van alle gevels door o.m. in- en uitspringende muurpartijen als gevolg van erkers, terrassen en gebruik van steunberen; de loggia op de hoek is dichtgebouwd. Typerend is de opeenvolging van opvallende grote puntgevels onder mansardedak, voorheen voorzien van topstukken. Doorlopend groot, thans witgeschilderd balkon op de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Trappenbordes leidt naar centrale hoger gelegen inkom onder rondbogige portiek; vernieuwde vierdelige deur.

Interieur en aankleding van het hotel zijn grotendeels vernieuwd. Centrale inkomhal van waaruit toegang tot restaurant en salon. Behouden fraaie oorspronkelijke deuren met accoladeboogvormige beglazing en/of bovenlicht en kleine roedeverdeling. Vernieuwde trap naar hotelkamers op bovenverdiepingen.

  • ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKE-HEIST, Dossier 356.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1927/36.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 1927.
  • SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB -West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge-, deel III, mei-juni 1994.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Elizabetlaan (Knokke-Het Zoute)

Elizabetlaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.