erfgoedobject

Villa Windekind

bouwkundig element
ID: 58889   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58889

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa zogenaamd "Windekind", oorspronkelijk "Miandetta" en later gekend als "Cottage II - Les Ils". Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004. Samen met Fochlaan nummer 7 één van de twee modelwoningen in cottagestijl als dusdanig in 1909 ontworpen door architect Adolphe Pirenne (Brussel, 1876-1932) voor de villawijk Het Zoute, en opgetrokken volgens kadaster in 1911. De plannen van beide cottages worden bekroond en na de bouw van beide villa's verschijnen ze als "modelwoning aan de Belgische kust" in het Engelse tijdschrift "The Cottage". Beide villa's zijn gelegen op zeer grote percelen tussen het Britspad ten noorden en de Fochlaan ten zuiden en zijn oorspronkelijk geconcipieerd met ingang langs het Britspad. Na de aanleg van de Fochlaan in de jaren 1920 krijgen ze een andere oriëntatie, wat de huidige afstand tot de straat verklaart, zie huidige inkom aan de oorspronkelijke tuinzijde.

Opgetrokken in opdracht van de Engelsman Mr. Allison. De villa kent nog een uitbreiding en perceelswijziging in 1928.

Grote villa in cottagestijl, goed ingeplant op duintop en gelegen in zeer ruime tuin met groot voorgelegen verhoogd terras in natuursteen en omliggende betegelde stoep. De natuurlijke duinhelling is zichtbaar in het glooiende, thans met gras begroeide terrein. Aan westzijde onder meer geïntegreerde trappartij en aanbouw met garage (later aangepast).

Groot bakstenen volume van twee bouwlagen onder pannen schilddak met overkragende dakvlakken; dakkapellen. Verscheidene beeldbepalende hoge, thans (deels) witgeschilderde schouwen. Behouden oorspronkelijke materiaalverhoudingen van onbeschilderde bakstenen sokkel en bepleisterde bovenbouw. Net als Fochlaan nummer 7, vrij eenvoudige structuur, in casu symmetrische geveluitsprongen van onder meer doorgetrokken erkers onder schilddak met daktegels. De gevelvlakken zijn opengewerkt, zie de grote muuropeningen, met verticale verdelingen. Het origineel verzorgd houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling is bewaard. Huidig centraal "voorportaal" onder lessenaardak met daktegels en opengewerkt met fraaie houten overspanning, oorspronkelijk ontworpen als overdekt terras uitgevend op de tuin.

Thans op begane grond centrale grote hal, voorheen de foyer vanwaar men de tuin kon ingaan; thans ingericht als balletzaal; hierop komen de meeste vertrekken uit. Oorspronkelijke interieurelementen grotendeels bewaard. Behouden houtwerk, onder meer trap met ingesnoerde trappaal en balusters, parketvloeren, lambrisering en tussendeuren met cassetteverdeling en ruitmotief. Typerend voor de maximale plaatsbenutting in het vakantieverblijf, is het bewaarde fraaie wandmeubilair, onder meer de buffetkasten met beglaasde bovenkasten. Tevens enkele smeedijzeren luchters, naar verluidt oorspronkelijk voor de villa ontworpen.

  • Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nr. 10.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1910/1, 1911/1, 1920/1, 1928/28, 1936/35.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1120, 1220, 1343, 1685, 1692, 3160.
  • Sint-Lukasarchief Brugge, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel IV, mei-juni 1994.
  • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en Het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1998, p. 3-23.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Windekind [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58889 (Geraadpleegd op 24-09-2020)