Villa Les Dauphins-Les Nymphes

Beschrijving

Villa "Les Dauphins-Les Nymphes", samen met nummers 1-3 deel uitmakend van ensemble van twee dubbelvilla's naar ontwerp (1927) van de Antwerpse architect Léon Stynen (1899-1990), opgetrokken volgens kadaster in 1928.

Hoger gelegen dubbelvilla in cottage- en art-decostijl, waarvan het architecturaal concept mee wordt bepaald door de goede inwerking in de duinhelling, met geïntegreerde trappartijen en plateaus. Thans duinhelling als omgevende tuin bestaande uit gazon en vrij dichte aanplantingen. Behouden oorspronkelijke bakstenen tuinmuur waarachter haag. Vrij robuuste bakstenen volumes van één deels in de helling ingewerkte bouwlaag en twee dakverdiepingen onder grote overkragende pannen zadeldaken, haaks op elkaar geplaatst. Typerend materiaalgebruik waarvan de oorspronkelijke afwerkingen goed leesbaar zijn: hoge ongeschilderde bakstenen sokkel in streks verband, waarboven baksteen in horizontaal verband en bepleisterde en witgeschilderde bovenbouw; witgeschilderd terras bij nummer 5. Opmerkelijke grote overkragende geveltoppen waarin zwaar vakwerk op consoles, fraai gesculpteerd onder overkraging. Levendige volumewerking door onder meer erkers en terrassen, vernieuwd bij nummer 5. Rechthoekige muuropeningen en schrijnwerk met kleine roedeverdeling en glas in lood. Gebruik van natuursteen voor vlakke omlijstingen, typerende bolornamenten en sluitstukken. Door verbouwing in 1950 wordt de hoge sokkel gebruikt om een woonniveau bij te creëren. Hoger gelegen inkomportalen aan voor- en zijgevel. Nieuw aangebouwde garages aan noordzijde met verharde oprit.

Het plan van de villa is opgebouwd rond een centrale hal die toegang verschaft tot de andere ruimten. Goed georiënteerde indeling zie salon met erkervormige uitbouw en terras aan zuidzijde; aan noordzijde keuken en garage.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nr. 347.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1928/22, 1928/28, 1944/3.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 3938, 3899.
  • Architectuurarchief van de provincie Antwerpen, Archief Léon Stynen, nr. 105.
  • Gemeentelijk Archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Knokke O.W., nr. 1170.
  • Sint-Lukasarchief Brugge, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel V, mei-juni 1994.
  • BONTRIDDER A., Gevecht met de rede, Léon Stynen. Leven en werk, Antwerpen, 1979.
  • CATTOOR W., Het modernisme te Knokke van '20 tot '40, onuitgegeven verhandeling Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas, Gent, 1986.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda