Gedenkteken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Prins Filiplaan
Locatie Prins Filiplaan zonder nummer, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkteken

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiegedenktekens

Beschrijving

Prins Filiplaan z.nr./ Sparrendreef. Gedenkteken opgetrokken ter ere van Maurice Lippens (1875-1956), samen met zijn neef Raymond Lippens stichter van de "Compagnie Immobilière du Zoute" (1908). Was advocaat en grootgrondbezitter te Moerbeke en Knokke, burgemeester van Moerbeke, provincieraadslid en gouverneur van Oost-Vlaanderen; later gouverneur-generaal van Belgisch Kongo en senator, voorzitter van de Senaat en Minister. Uitgevoerd in arduin, als liggende balk op een trappenpodium met centrale pijler waarop metalen bas-reliëf met portretbuste en opschrift "Maurice Lippens" - "1875-1956"; aan weerszijden en in het midden telkens een wapenschild.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Prins Filiplaan

Prins Filiplaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.