erfgoedobject

Villa Tregenna Hall

bouwkundig element
ID
58992
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58992

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Villa Tregenna Hall
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Tregenna Hall
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa zogenaamd "Tregenna Hall" gebouwd in 1928 naar ontwerp van de West-Vlaamse architecten Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962).

De villa "Tregenna Hall" wordt gebouwd in opdracht van de Brugse notaris Raymond Termote, en is oorspronkelijk gelegen op een kleiner perceel, dat later aan de noordzijde wordt uitgebreid. Dieper gelegen aan de bocht.

Monumentale villa in eerder rijkelijke cottagestijl met uitgesproken Normandische inslag, gelegen in zeer grote aangelegde tuin. Vrij open aanplanting met onder meer enkele hoogstammige bomen. Domein toegankelijk via twee hekkens tussen bakstenen pijlers -waarop naam van de villa- met elkaar verbonden door een haag; aanleg van voortuin in driekwartcirkelvorm met oprijlanen naar villa. Cottage van twee bouwlagen en een kelderverdieping onder groot overkragend zadeldak (daktegels), met typerende hoge en brede bakstenen schouwen; verdwenen dakkapellen. Vrij volumineuze baksteenbouw met goede oorspronkelijke materiaalverhoudingen, zie hoge ongeschilderde bakstenen onderbouw, bepleisterde bovenbouw en gevelvelden met zeldzame toepassing van echt vakwerk in de bovenbouw en puntgevelvelden; windveren. Gebruik van natuursteen voor vensteromlijstingen en consoles, en simili- voor negblokken. Typerende in- en uitspringende muurpartijen als gevolg van doorgetrokken erkers met dakvensters onder zadeldaken met grote overkragende puntgevelvelden op houten consoles en windveren. Opmerkelijk is het verzorgd metselwerk, onder meer in visgraatverband, en het gedetailleerde houtsnijwerk van de fraai gesculpteerde windveren, met onder meer florale motieven, arabesken enzomeer. De villa heeft enkele uitbreidingen ondergaan, zo onder meer aan de inkom vooraan en aan de tuingevel (westzijde) waar uiterst links het terras onder zadeldak vervangen is door een doorgetrokken erker onder puntgevel met onder meer raamopeningen tot op de grond. Rechthoekige muuropeningen waarin deels bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Enkele figuratief uitgewerkte gevelstenen (simili-terracotta) met hoogreliëf. Aan oostzijde centraal korfboogvormig inkomportaal met dieper gelegen inkom. Rechts aan voorzijde van de villa toegang tot ondergrondse garage.

 • Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nr. 1272.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1920/28, 1925-1927/39, 1928/30.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 2356, 3312.
 • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Berkenlaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel X, mei-juni 1996.
 • BONNEURE F. e.a. (red.), Lexicon van West-Vlaamse Beeldende Kunstenaars, Deel 1, Kortrijk, 1992.
 • DELETANG M., Un maître du régionalisme Joseph Viérin, in Bâtir, 1936, jg. 43, p. 737.
 • Quelques villa's construites au littoral par Antoine Dugardyn, in La Maison, 1949, 5/8, p. 244-245.
 • LANOE P., Les dernières villa's de l'architecte Brugois Antoine Dugardyn, in Bâtir, 1939, nr. 81, p. 370-373.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Tregenna Hall [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58992 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.