Ensemble van villa's Noordhinder-Westhinder

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Villa Colman-Saverys
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Zeedijk-Het Zoute
Locatie Zeedijk-Het Zoute 835, 836, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Ensemble van villa's Noordhinder-Westhinder

Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1994.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee villa's Noordhinder-Westhinder

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelvilla zogenaamd "Noordhinder-Westhinder", ook gekend als "Villa Colman-Saverys" van 1931 naar ontwerp van architect Henry van de Velde (1863-1957). Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14/01/1994.

Gebouwd voor Maurice Colman, koffiemakelaar en kunstliefhebber en voor de kunstenaar Albert Saverys (1886-1964). Dankzij bevriende connecties met Maurice Lippens kan de architect hier afwijken van de strenge stedenbouwkundige voorschriften in Het Zoute, en aldus een villa optrekken met plat dak.

Naam verwijst naar de ligging tussen de rampes "Noordhinder" en "Westhinder" tussen de Zeedijk en de Kustlaan, beiden zogenaamd naar een zandbank. Hoger gelegen symmetrisch opgetrokken villa of "duinhuis" in modernistische stijl. Onbeschilderde donkerkleurige baksteenbouw met verzorgd voegwerk, deels gecementeerd. Kubistische vormgeving en doorgedreven horizontaliteit. Contrasterend effect door onder meer rechte en afgeronde hoeken, gebruik van baksteen en beton, kleur en monochromie, open en gesloten vlakken. Betonnen luifels. Metalen buisleuningen aan de hoekterrassen. Trappartijen en tuinmuren met buisleuningen en -hekkens in aansluitende stijl. Achtergevel met geïncorporeerde garages in de kelderverdieping.

  • ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW/000584.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; De Leeuw, Sofie; Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zeedijk-Het Zoute

Zeedijk-Het Zoute (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.