erfgoedobject

Ensemble van villa's Noordhinder-Westhinder

bouwkundig element
ID
59000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59000

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelvilla zogenaamd "Noordhinder-Westhinder", ook gekend als "Villa Colman-Saverys" van 1931 naar ontwerp van architect Henry van de Velde (1863-1957). Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14/01/1994.

Gebouwd voor Maurice Colman, koffiemakelaar en kunstliefhebber en voor de kunstenaar Albert Saverys (1886-1964). Dankzij bevriende connecties met Maurice Lippens kan de architect hier afwijken van de strenge stedenbouwkundige voorschriften in Het Zoute, en aldus een villa optrekken met plat dak.

Naam verwijst naar de ligging tussen de rampes "Noordhinder" en "Westhinder" tussen de Zeedijk en de Kustlaan, beiden zogenaamd naar een zandbank. Hoger gelegen symmetrisch opgetrokken villa of "duinhuis" in modernistische stijl. Onbeschilderde donkerkleurige baksteenbouw met verzorgd voegwerk, deels gecementeerd. Kubistische vormgeving en doorgedreven horizontaliteit. Contrasterend effect door onder meer rechte en afgeronde hoeken, gebruik van baksteen en beton, kleur en monochromie, open en gesloten vlakken. Betonnen luifels. Metalen buisleuningen aan de hoekterrassen. Trappartijen en tuinmuren met buisleuningen en -hekkens in aansluitende stijl. Achtergevel met geïncorporeerde garages in de kelderverdieping.

  • ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW/000584.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, De Leeuw, Sofie, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van villa's Noordhinder-Westhinder [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59000 (Geraadpleegd op 15-04-2021)