erfgoedobject

Pastorie Sint-Niklaasparochie Waterland-Oudeman

bouwkundig element
ID
59031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59031

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie, ingeplant in een grote beboomde tuin ten zuiden van de kerk en uitziend op het omhaagde kerkhof. Huidig gebouw daterend van 1837 en gebouwd op de oude site van de eerste pastorie van Oudeman, opgericht in 1671 samen met de kerk, op initiatief van pastoor Jan de Maeckere. Volgens archiefdocumenten werd de pastorie een eerste maal vernieuwd in 1735 door pastoor Boudewijn Varré en hersteld in 1750.

Haaks op de Appelstraat ingeplant typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met ijzeren klokkenstoeltje en klok, links en rechts geflankeerd door bijgebouwtjes onder lessenaarsdak. Verankerde, bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een grijsgeschilderde plint met keldergaten in twee linkertraveeën. Eenvoudige rechthoekige vensters op arduinen dorpels en nieuw schrijnwerk. Bakstenen zij- en achtergevel, met toegevoegd deurvenster in linkertravee.

  • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, deel 1, Eeklo, 1990.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Niklaasparochie Waterland-Oudeman [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59031 (Geraadpleegd op 07-03-2021)