erfgoedobject

Torenhof

bouwkundig element
ID
59032
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59032
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Mooi gelegen hoeve in de Jeronimus Oudelandpolder op de grens met Sint-Jan-in-Eremo en de Oostpolderkreek. Grote hoeve, erf toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers en een gekasseide populierendreef, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-1178. Volgens het kadasterarchief werd het huidige woonhuis gebouwd in 1866 door Bernard Van Loo, fabrikant uit Gent, en later uitgebreid, de bijgebouwen dateren uit de 20ste eeuw. Ten noorden op het erf, oude drinkpoel.

Ten oosten, boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Dubbelhuisopstand met eenvoudige rechthoekige vensters met rolluiken en deur. Linker zijgevel, blind; rechter zijgevel met twee blinde benedenvensters en keldervensters. Later toegevoegde achteraanbouw met keuken en toilet.

Ten westen, zeer grote bakstenen schuur en stallen van elf traveeën met hoog pannendak, volgens het kadasterarchief van 1945. Arduinen gevelsteen met letter L en twee lauwertakken, verwijzend naar de bouwheer, de geneesheer E. Lauwers uit Kortrijk.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

  • Is deel van
    Waterland-Oudeman


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Torenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59032 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.