erfgoedobject

Heilige Sacramentskapel

bouwkundig element
ID: 59045   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59045

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische processiekapel, schuin ingeplant aan het driehoekig pleintje op de splitsing van de Kerkstraat en de Nieuwstraat, volgens het kadasterarchief gebouwd door de gemeente in 1873. Eenbeukige kapel, opgetrokken uit baksteen met verwerking van blauwe hardsteen voor de dekstenen van de hoekpilasters en het pseudo-fronton, het achtzijdig daktorentje, de hoek- en sluitstenen van de deuromlijsting en de vensteromlijstingen, thans onder golfplaten zadeldak. Rondboogdeur met bovenlicht met waaiervormige verdeling met gekleurd glas en rondboogvensters in de zijgevels, eveneens met typische roedeverdeling en gekleurd glas. Witgeschilderd, overwelfd interieur met bewaarde vloer van witte en zwarte tegels, houten altaartafel achter ijzeren hek en thans plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilige Sacramentskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59045 (Geraadpleegd op 25-11-2020)