erfgoedobject

Gemeentehuis

bouwkundig element
ID: 59050   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59050

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, volgens het kadasterarchief opgericht door de familie Dossche in 1876, later woning van de gemeentesecretaris U. Wauters en in 1952 aangekocht door de gemeente en ingericht als gemeentehuis. Het oorspronkelijke fraaie ijzeren straathek dat de voortuin afsloot werd toen verwijderd en geplaatst voor de kerk van Sint-Margriete. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een grijsgeschilderde plint, horizontaal gemarkeerd door hardstenen lijsten en een uitgewerkt hoofdgestel met geprofileerde daklijst, fries met panelen en een houten kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons. Centrale rechthoekige deur in hardstenen omlijsting op hoge neuten, onder rechte kroonlijst op voluutconsoles; nieuwe deur. Rechthoekige vensters, op de begane grond in een vlakke, grijsgeschilderde omlijsting, op de bovenverdieping in een geprofileerde omlijsting met sluitstuk, nieuw schrijnwerk. Sobere bakstenen achter- en zijgevels.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 1982, p. 793-795.
  • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1990.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59050 (Geraadpleegd op 27-09-2020)