• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpshuis, voorheen met voortuin, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1845 door de familie de Milliano, later woning van burgemeester P. Dossche. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, oorspronkelijk met bepleisterde en witgeschilderde voorgevel met schijnvoegen en uitgewerkt hoofdgestel met versierde panelen. Heden nieuw bakstenen parement op een plint van hardsteenplaten, met nog herkenbare panelen onder de behouden houten kroonlijst op modillons met dropmotief. Rechthoekige deur in geprofileerde grijsgeschilderde omlijsting, onder rechte kroonlijst op voluutconsoles. Mooie paneeldeur met bovenlicht met smeedijzeren vulling. Rechthoekige omlijste vensters met afgeronde bovenhoeken, bewaard houtwerk en art-nouveaugetinte voorzetraampjes in glas in lood. Vroeger fraai ijzeren straathek hergebruikt als afsluiting van de zijtuin.

• DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1990.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen