is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Watervliet
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watervliet
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie parochie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart Watervliet
Deze vaststelling was geldig van tot
Imposant laatclassicistisch herenhuis, volgens archiefdocumenten en bewaarde rekeningen gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Oorspronkelijk bepleisterde en witgeschilderde voorgevel, heden gecementeerd in geel en grijstinten, op een plint van hardsteenplaten. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen. Rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met oren en sluitsteen; nieuw schrijnwerk van ramen kleine roedeverdeling. Behouden hardstenen deuromlijsting op neuten, met oren en rocaillesluitsteen en festoen, onder rechte waterlijst. Houten paneeldeur met bovenlicht en houten waaier. Zichtbare linker zijgevel met latere cementering en hoog rondboogvormig venster met glas in lood ter verlichting van het trappenhuis.
Bewaarde plattegrond en interieur met onder meer verschillende schouwboezems met typische afgeschuinde hoeken en stucpanelen met guirlandes, stucplafonds met omlopende hollijsten, houten en marmeren schouwmantels en een marmeren vloer met geometrisch patroon in de inkomhal.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De achterliggende ruime tuin loopt verder door ten zuidoosten van de pastorie en achter de buurhuizen. Dit ruime perceel is reeds zichtbaar in de Atlas der Buurtwegen en hoorde vermoedelijk reeds bij de oorspronkelijke pastorie uit 1774. Heden ruime beboomde siertuin.