erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
59060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59060

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant laatclassicistisch herenhuis, volgens archiefdocumenten en bewaarde rekeningen gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck. 

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Oorspronkelijk bepleisterde en witgeschilderde voorgevel, heden gecementeerd in geel en grijstinten, op een plint van hardsteenplaten. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen. Rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met oren en sluitsteen; nieuw schrijnwerk van ramen kleine roedeverdeling. Behouden hardstenen deuromlijsting op neuten, met oren en rocaillesluitsteen en festoen, onder rechte waterlijst. Houten paneeldeur met bovenlicht en houten waaier. Zichtbare linker zijgevel met latere cementering en hoog rondboogvormig venster met glas in lood ter verlichting van het trappenhuis.

Bewaarde plattegrond en interieur met onder meer verschillende schouwboezems met typische afgeschuinde hoeken en stucpanelen met guirlandes, stucplafonds met omlopende hollijsten, houten en marmeren schouwmantels en een marmeren vloer met geometrisch patroon in de inkomhal.

  • Rijksarchief Gent, Kerkarchief Watervliet nummer 27 en 28.
  • DEMEY A., Lodewijkstijlen en Oostvlaamse architectuur, Gent, 1991, p. 34.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Pastorietuin

De achterliggende ruime tuin loopt verder door ten zuidoosten van de pastorie en achter de buurhuizen. Dit ruime perceel is reeds zichtbaar in de Atlas der Buurtwegen en hoorde vermoedelijk reeds bij de oorspronkelijke pastorie uit 1774. Heden ruime beboomde siertuin.

  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet van de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:25.000 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2019 (winter), Watervliet[online],https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 januari 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Watervliet

  • Is deel van
    Stee


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.