Afspanning De Witte Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Witte Leeuw

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Watervliet

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watervliet

Beschrijving

Voormalige afspanning "De Witte Leeuw", later de "Gouden Leeuw", heden privéwoning, in kern twee woningen en minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Volgens het kadasterarchief werden de twee gebouwen in 1841 samengevoegd en kregen toen vermoedelijk het neoclassicistisch uitzicht dat tot na de Tweede Wereldoorlog bewaard bleef. In 1906 was de herberg eigendom van de Brouwerij Rogiers van Oost-Eeklo, die het gebouw achteraan uitbreidde. De afspanning was gehouden door René Roots- De Schepper (zie vroeger opschrift).

Heden woning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met oranjerood bakstenen parement en plint van arduinplaten. Behouden korfboogdoorrit tussen pilasters in de rechter travee. Verbouwde begane grond met brede caféramen in plaats van de vroegere hoge rechthoekige vensters met persiennes en één behouden rechthoekige deur in de derde travee. Ongewijzigde haast vierkante bovenvensters met nieuw schrijnwerk. Verankerde witgeschilderde achtergevel met twee haakse aanbouwen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. De middelste haakse vleugel is schuin ingeplant en boven een gewelfde kelder gebouwd, in de zijgevel toegankelijk via een korfboogdeurtje geflankeerd door getraliede vensters. Vensters erboven nu gedicht; vierkante bovenvenstertjes met behouden roedeverdeling. Zij verlichten twee alkoofkamertjes voorzien van merkwaardige gedrukte tongewelven. Nieuwe deur en vensters in achterpuntgevel. Oorspronkelijke achterdeur in achtergevel, tussen beide haakse vleugels, met bovenlicht met roedeverdeling en rondboogvenster erboven. Tegen de zuidelijke haakse aanbouw werd een nieuwe lage vleugel aangebouwd.

• DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, deel 2, Eeklo, 1991, p. 132.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen