erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 59083   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59083

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 17-10-1986

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Stofvelt
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watervliet
  Deze bescherming is geldig sinds 17-10-1986

Beschrijving

Herenhuis met ruime, gedeeltelijk omgrachte tuin met vijver, van de straat afgesloten door ijzeren hekwerk en uitgewerkte inrij en voetgangershekken tussen arduinen pijlers met pijnappelbekroning. Een tweede inrijhek bevond zich achterin de tuin aan de Calusstraat. Beschermd als monument en dorpsgezicht bij MB van 17.10.1986. Gebouwd op de plaats van een oud huis van een achterleen van de heerlijkheid Watervliet, Stoffelt, reeds vermeld in 1529. Het huidige herenhuis werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1869 door de geneesheer Engelbert Van Brussel, burgemeester van 1829 tot 1882. Vanaf 1904 in handen van de familie de Scheppere, die verbouwingen laat uitvoeren en de tuin heraanlegt in landschappelijke stijl met een grote vijver.

Twee bouwlagen hoog herenhuis in neoclassiciserende stijl met kelderverdieping en voorgevel van vijf traveeën onder zadeldak (leien) met vorstkam. Gepleisterde en thans roze geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand, afgelijnd door hoekbanden. Verhoogde begane grond met getraliede keldervensters in arduinen plint en arduinen trap naar voordeur. Centraal geaccentueerd deurrisaliet met bekronend fronton. Vensters met afgeronde bovenhoeken met T-ramen gevat in een geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping met sluitsteen, voorzien van arduinen dorpels, op de benedenverdieping op consoles, op de bovenverdieping doorgetrokken. Benedenvensters met persiennes. Boven de deur, deurvenster met ijzeren balkonhekje. Schouderboogvormige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met behouden schrijnwerk en bovenlicht. Aflijnend hoofdgestel met versierde consoles onder de kroonlijst. Gelijkaardige, doch eenvoudige opgevatte achtergevel. Eenvoudige bakstenen zijgevels met in de geveltop drie oculi en twee rondboogvormige vensters.

 • DE PAEPE J., Schoone Watervliet in ’t hooge Noorden, s.l., 2001, p. 24.
 • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, deel 1, Eeklo, 1990.

Bron     : -
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Watervliet
  Calusstraat, Ketterijstraat, Kloosterstraat, Molenstraat, Stee, Veldstraat (Sint-Laureins)

 • Is deel van
  Molenstraat
  Molenstraat (Sint-Laureins)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59083 (Geraadpleegd op 19-10-2019)