erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
59083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Watervliet
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watervliet
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Stofvelt
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis met ruime, gedeeltelijk omgrachte tuin met vijver, van de straat afgesloten door ijzeren hekwerk en uitgewerkte inrij- en voetgangershekken tussen arduinen pijlers met pijnappelbekroning. Een tweede inrijhek bevond zich achterin de tuin aan de Calusstraat. Gebouwd op de plaats van een oud huis van een achterleen van de heerlijkheid Watervliet, Stoffelt, reeds vermeld in 1529. Het huidige herenhuis werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1869 door de geneesheer Engelbert Van Brussel, burgemeester van 1829 tot 1882. Vanaf 1904 in handen van de familie de Scheppere, die verbouwingen laat uitvoeren en de tuin heraanlegt in landschappelijke stijl met een grote vijver.

Twee bouwlagen hoog herenhuis in neoclassiciserende stijl met kelderverdieping en voorgevel van vijf traveeën onder zadeldak (leien) met vorstkam. Gepleisterde en heden roze geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand, afgelijnd door hoekbanden. Verhoogde begane grond met getraliede keldervensters in arduinen plint en arduinen trap naar voordeur. Centraal geaccentueerd deurrisaliet met bekronend fronton. Vensters met afgeronde bovenhoeken met T-ramen gevat in een geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping met sluitsteen, voorzien van arduinen dorpels, op de benedenverdieping op consoles, op de bovenverdieping doorgetrokken. Benedenvensters met persiennes. Boven de deur, deurvenster met ijzeren balkonhekje. Schouderboogvormige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met behouden schrijnwerk en bovenlicht. Aflijnend hoofdgestel met versierde consoles onder de kroonlijst. Gelijkaardige, doch eenvoudige opgevatte achtergevel. Eenvoudige bakstenen zijgevels met in de geveltop drie oculi en twee rondboogvormige vensters.

  • DE PAEPE J., Schoone Watervliet in ’t hooge Noorden, s.l., 2001, p. 24.
  • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, deel 1, Eeklo, 1990.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Watervliet

  • Is deel van
    Molenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.