erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 59098   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59098

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gelegen onder de dijkstraat, met boomgaard en drinkpoel op het erf voor het woonhuis, aan de straat afgesloten met ijzeren hek en meidoornhaag.

Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten), gedateerd in een gevelsteen in boven de deur 1876. Verankerde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand en eenvoudig aflijnend hoofdgestel. Rechthoekige vensters op arduinen dorpel met persiennes aan weerszij van de rechthoekige deur met bovenlicht.

Ruime schuur onder afgewolfd zadeldak (voorheen met stro, nu pannen), opgetrokken van baksteen en deels afgewerkt met houten beplanking, vrij recent gerestaureerd. Twee in het dak hoger opgetrokken doorritpoorten.

Bakhuis met bewaarde oven, achter het woonhuis, gepleisterd en witgeschilderd gebouwtje van drie traveeën onder zadeldak (pannen).


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59098 (Geraadpleegd op 30-09-2020)