erfgoedobject

Hoeve Spreeuwenburg

bouwkundig element
ID
59134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59134

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spreeuwenburg
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spreeuwenburg
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mooi gelegen hoeve aan de Brandkreek, aan de grens met IJzendijke, Nederland. Ten noorden, woonhuis, in feite het voormalige bijgebouw, een kantoortje, naast de oude woning, die naar verluidt door de toenmalige eigenaar Arthur Bruggraeve in het interbellum werd gesloopt. Met het afbraakmateriaal werd een nieuw woongedeelte met keuken toegevoegd aan het tot woning heringerichte bijgebouw. De huidige keuken bezit fraai betegelde wanden, naar verluidt hergebruikt uit de oude woning, met paarse tegels met tafereeldecor: bijbelse taferelen met tekst in cirkel en landschap in cirkel, met ossenkop als hoekmotief, en tegeltableaus met bijbels tafereel, bloemendecor, pendule en personages. Twee grote bakstenen bedrijfsgebouwen, ingeplant tegenover het woonhuis, zijn door middel van jaartalankers gedateerd 1892 en 1896, zij zijn later aangepast en door een nieuw gebouw met elkaar verbonden.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

 • Is deel van
  Waterland-Oudeman


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Spreeuwenburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59134 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.