Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Burgerhuizen van drie bouwlagen en twee tot drie traveeën, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Lijstgevels met rechthoekige benedenvensters in arduinen omlijsting, getoogde bovenvensters in geriemde stucomlijsting en gietijzeren balkonleuning op de bel-etage. Gevelbeëindiging door middel van fries van casementen onder gekorniste kroonlijst op klossen en uitgelengde consoles.

Nummer 20-28: benadrukte eerste travee in licht vooruitspringend risaliet. Nummer 30: rijkere voorgevelordonnantie door horizontaliserende arduinen druiplijsten, spiegelversiering op de verdiepte borstweringen, belijnde begane grond en middenrisaliet op de bovenverdieping.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde