Stadswoning Den Meiboom

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Meiboom

is beschermd als monument Stadswoning Den Meiboom

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen) op een gevelsteen gedateerd 1775.

Gedecapeerde halsgevel onder driehoekig fronton. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor lijstwerk. Traveeën geritmeerd door pilasters doorgetrokken over de geveltop; horizontaal accent door middel van waterlijsten en doorlopende arduinen onderdorpels van de getoogde bovenvensters.

Centraal rechthoekig zolderluik voorzien van verlaagde lekdrempel van arduin en arduinen latei; bekronende druiplijst en oculus. Geveltop voorts verfraaid met onversierde spiegels en lisenen. Gevelsteen met jaartal 1775 onder het zolderluik. Verbouwde begane grond met behouden houten puilijst uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie