Stadswoningen van 1843

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen van 1843

Beschrijving

Samenstel van vier woningen in twee aaneengesloten gehelen waarvoor bouwaanvraag van 1843. Twee dubbelhuizen van respectievelijk vijf en zes traveeën; oorspronkelijk twee bouwlagen - doch later voorzien van een derde bouwlaag - onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien).

Gecementeerde, bepleisterde en gedecapeerde lijstgevels met verhoogde begane grond, rechthoekige keldergaten en vensters. Nummer 19 geaccentueerd door licht vooruitspringend middenrisaliet met een rechthoekige poort bestaande uit twee ingangsdeuren; portiekomlijsting. Gelijkaardige, doch vereenvoudigde poort bij nummer 21.

• STADSARCHIEF MECHELEN, bundel 1843, nummer 29.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke samenstel (nummers 17-23) is de linker woning van twee traveeën (nummer 17) gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els