Stadswoningen Kleynhuysken en 't Pothuisken

Beschrijving

Eertijds twee huizen: links Kleynhuysken, rechts 't Pothuisken, aanleunend tegen de noordzijde van het Oud Schepenhuis. Bakstenen constructie waarvoor bouwaanvraag van 1819; oorspronkelijk negen en één travee en één bouwlaag onder plat dak; traveeën geritmeerd door pilasters op natuurstenen sokkel waartussen rondboogvensters en -deuren (vierde en laatste travee); bakstenen omlijsting met arduinen imposten, arduinen sluitsteen en lekdrempels op gecanneleerde consoles; deuromlijstingen voorzien van arduinen rechtstanden en neuten.

Na de veranderingen van 1895 (zie bouwaanvraag) herleid tot zeven traveeën door afbraak van één pilaster op twee. Vernieuwd houtwerk. Voorts deels arduinen en deels natuurstenen sokkel. Blinde linkerzijgevel.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 432.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Schoenmarkt.