is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sodaliteitskapel van Maria Onbevlekt Ontvangen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goswin de Stassartstraat en aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoekcomplex met de Kanunnik De Deckerstraat. Eertijds kerk en klooster van religieuzen van Bethanië (in de 17de en 18de eeuw). In 1870 verbouwd tot Sodaliteitskapel van Maria Onbevlekt Ontvangen, bestuurd door kanunnik Edmond de Decker (1819-1893), stichter van de Jongerencongregatie.
Complex heden volledig gewijzigd en ingericht als ontmoetingscentrum van de Sint-Katelijnekring.
Twee bouwlagen en respectievelijk zeven en twee traveeën. Uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bewaarde oudere kern. Bakstenen gebouw op zandstenen sokkel; begane grond belijnd door middel van zandstenen speklagen.
In de noordgevel: gedichte rondboogpoort in behouden zandstenen omlijsting met negblokken; linkerspeklagen onderbroken en sporen van gedichte poort (?). Steekboogvormige bovenvensters met arduinen lekdrempels en 19de-eeuwse roedeverdeling.
Naast steekboogdeurtje: gedenksteen van kanunnik De Decker, door H. Van Perck (1906). Afgekante hoek met nis en baldakijn voor verdwenen heiligenbeeld.
Interieur volledig vernieuwd.
Bakstenen gevel van twee bouwlagen en zes traveeën uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links drie traveeën met verdiepte en steekboogvormige bovenvensters in dito nissen; arduinen lekdrempels. Korfboogpoort in geprofileerde natuurstenen omlijsting onder booglijst. Rechts drie traveeën met blinde getoogde bovenvensters.
Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)