erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
59233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59233

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw, iets vooruitspringend ten opzichte van nummer 19.

Lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl van baksteen op arduinen plint. Aflijnende zandstenen hoekblokken in afgeschuinde linkerhoek. Markerende deurtravee: rondboogdeur in een geblokte rechthoekige omlijsting van arduin; druiplijst op klossen en Lodewijk XVI-consoles, op de bovenverdieping gebruikt als balkon met ijzeren hek; aansluitend rechthoekig deurvenster gevat in een arduinen omlijsting eveneens voorzien van druiplijst op Lodewijk XVI-consoles. Gevel voorts geritmeerd door rechthoekige vensters in een arduinen omlijsting met onderdorpels, neuten, oren met rozetmotief en versierde sluitsteen. Vernieuwd houtwerk en rolluikkasten op de benedenverdieping. Kroonlijst op klossen.

In de verankerde linkerzijgevel van één travee benedenvenster zoals in de voorgevel en onversierd rechthoekig bovenvenster.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.