Stadswoning Maagd van Mechelen

Beschrijving

In de 17de eeuw woning van de beeldhouwer Koenraad van de Kerckhove. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien en Vlaamse pannen), opklimmend tot de 16de of de 17de eeuw.

Heden gecementeerde en verlaagde puntgevel met muurankers, onder meer Y- en hartvormige. Overkragende top op diep geprofileerde rondbogen geschraagd door karbeeltjes. Rondboogvormige bovenvensters met 19de-eeuwse lekdrempels. Twee rechthoekige zoldervensters met zandstenen neggen en lateien op consooltjes onder rondbogen met gecementeerd boogveld: latere lekdrempels; gedicht venster in de top, volgens oude foto's eertijds onder driehoekig fronton.

Verbouwde begane grond met deels bewaarde houten winkelpui in rechtertravee (nummer 29); puilijst onder kroonlijst op klossen en dubbele consoles. Volgens oude foto's (omstreeks 1920) eertijds begane grond met rondboogarcade.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde