Hoeve van verdwenen kasteel van Watervliet

Beschrijving

Hoeve, voormalig dienstgebouw van het verdwenen "Hof van Plaisance" of het Kasteel van Lauwerijn. Het kasteel, vermoedelijk daterend uit het begin van de 16de eeuw, gelegen in een dubbele omgrachting, was ingeplant ten zuidoosten achter de kerk en was toegankelijk via een dreef ten zuiden van de kerk op het Stee. Het kasteel van de heren van Watervliet, Lauwerijn, werd gesloopt in 1828 en de stallen, ten zuidwesten ervan, vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw werden ingericht als hoeve. De wallen bleven aan twee zijden bewaard.

Witgeschilderd verankerd bakstenen gebouw van heden drie en vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak met pannen. Links, vermoedelijk later toegevoegd of aangepast woongedeelte met rechthoekige vensters en deur. In achtergevel getralied keldervenstertje en venster van opkamer. Bedrijfsgedeelte rechts met twee gekoppelde rondboogpoorten, waarvan de linker gedicht en ernaast stallen met rondboogdeuren en dito venster, één deur nu gewijzigd tot venster. Erboven zolderluik.

• TONDAT R., Het verdwenen “kasteel Lauweryn” te Watervliet, in Ons Meetjesland, 2, 1970, p. 1-5.
  • DE PAEPE J., Schoone Watervliet in ’t hooge Noorden, s.l., 2001, p. 16-17.