erfgoedobject

Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef

bouwkundig element
ID
59297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59297

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kloostercomplex met bijhorende kloosterkerk Sint-Jozef. Sinds 1906 hier gevestigd. Het klooster werd volledig vernield tijdens de bombardementen van 1944. Klooster en kerk werden heropgebouwd vanaf 1947, in een typische neo-Romaanse bouwstijl. De verschillende gebouwen zijn opgetrokken in donkere baksteen onder pannen zadel- en lessenaarsdaken. De verschillende vleugels zijn gegroepeerd rondom verscheidene kloostertuinen. De centrale tuin wordt omgeven door een pandgang.

Sint-Jozefskerk: georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond met uitbouw ten noorden. Eenbeukige zaalkerk met schip van drie traveeën, koor van drie traveeën met vlakke sluiting, een noordelijke en zuidelijke sacristie. Puntgevel met aandak, geritmeerd door verdiepte korfbogige openingen. Groot rond venster met betonnen verdeling. Kerk wordt met het klooster verbonden door achtzijdige traptoren.

  • Stadsarchief Kortrijk, K 2, nr. 4/47.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Orgel

Voorgeschiedenis

In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie.

Tijdens het eerste bombardement (april 1944) op de stad Kortrijk werd het orgel zwaar beschadigd. Uit een schade-opmeting door J. Anneessens blijkt dat het orgel niet helemaal vernield was. Het werd vervolgens door Anneessens gedemonteerd (en opgeslagen?); het werd evenwel nooit meer wederopgebouwd. Het instrument paste overigens niet meer in de nieuwe kerk van 1954, noch qua stijl noch qua omvang.

Toen de Karmelieten in 1995 Kortrijk verlieten, werd hun kloosterkerk (Sint-Jozef) overgenomen door de Heilig Hartparochie, die de naam van de kerk wijzigde in "Heilige Damiaan". De oude voorlopige zaal-kerk die de H. Hartparochie voordien gebruikte, werd uit gebruik genomen en het kleine positief-orgel dat daar in 1975 was aangekocht werd in 1995 doorverkocht aan de Koksijdse kerk Onze-Lieve-Vrouw-der-Duinen (waar het in de weekkapel geplaatst werd).

Huidig orgel
  • Auteur instrument: St. Schumacher (Eupen)
  • Bouwjaar: circa 1985
Auteurs: Roose, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.