Begijnhofkapel toegewijd aan Sint-Mattheus

1284: eerste vermelding van de kapel.

Midden 14de eeuw: gotische kapel in de vorm van een vrijstaande, eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis in het oosten, hoofdingang in het westen en noordelijke zijingang.

1464: wijding van de kapel.

1499-1500: herstelling van de dakkap.

1503-1504: aanbrengen van houten gewelf.

1640: verbouwing van interieur: altaar van de Heilige Germanus werd verwijderd, en dat van Onze-Lieve-Vrouw werd in het oosten geplaatst.

1764-1787: aanbrengen van barokke aankleding van kapel: gewelf met trekankers (1764), bouw van vijfzijdige traptoren aan de noordzijde en plaatsen van bijhorende orgeltribune (circa 1764), zes korfbogige vensters in plaats van elf kleinere spitsboogvensters (1764); bouw van sacristie en maken van altaar (1785-1787); hoofdingang in zuidgevel met barokke omlijsting.

1804: kapel wordt heropend na de Franse Revolutie.

1855: aanbouwen van de huizen nummers 1 en 2.

1888: bouw van nieuwe Ecce-Homo-kapel.

1918: schade door bombardement, hersteld in 1922-1923.

2000: restauratie exterieur.

2001: restauratie interieur.

Beschrijving

Georiënteerde eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, leien zadeldak met dakruiter. Op de noordwesthoek restant van traptoren heden volledig in huis nummer 2 ingebouwd. Beschilderde, bepleisterde baksteenbouw op gepikte plint. Traveeën gescheiden door verjongende steunberen. Drie korfbogige vensters op elke langszijde. Hoofdingang in zuidgevel: arduinen schouderboogvormige omlijsting met sluitsteen, rozetten op de hoeken en druiplijst. Erboven nis met Heilige Mattheus.

Op de zuidoostelijke hoek Ecce-Homo-kapel met opschrift MVDB 1888, met beeld van Christus op de koude steen. Bakstenen lijstgevel gedragen door vier getorseerde marmeren zuilen met twee steekbogen en een centrale schouderboog, twee arduinen treden.

Interieur: ten oosten koor afgesloten door communiebank. Ten westen orgeltribune.

Mobilair: hoofdaltaar van 1785-1788 door J.B. Casaer en beeldhouwer P.J. Reable. Orgel gedateerd 1678.