erfgoedobject

Begijnhofkapel toegewijd aan Sint-Mattheus

bouwkundig element
ID
59322
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59322

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historiek

  • 1284: eerste vermelding van de kapel.
  • Midden 14de eeuw: gotische kapel in de vorm van een vrijstaande, eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis in het oosten, hoofdingang in het westen en noordelijke zijingang.
  • 1464: wijding van de kapel.
  • 1499-1500: herstelling van de dakkap.
  • 1503-1504: aanbrengen van houten gewelf.
  • 1640: verbouwing van interieur: altaar van de Heilige Germanus werd verwijderd, en dat van Onze-Lieve-Vrouw werd in het oosten geplaatst.
  • 1764-1787: aanbrengen van barokke aankleding van kapel: gewelf met trekankers (1764), bouw van vijfzijdige traptoren aan de noordzijde en plaatsen van bijhorende orgeltribune (circa 1764), zes korfbogige vensters in plaats van elf kleinere spitsboogvensters (1764); bouw van sacristie en maken van altaar (1785-1787); hoofdingang in zuidgevel met barokke omlijsting.
  • 1804: kapel wordt heropend na de Franse Revolutie.
  • 1855: aanbouwen van de huizen nummers 1 en 2.
  • 1888: bouw van nieuwe Ecce-Homo-kapel.
  • 1918: schade door bombardement, hersteld in 1922-1923.
  • 2000: restauratie exterieur.
  • 2001: restauratie interieur.

Beschrijving

Georiënteerde eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, leien zadeldak met dakruiter. Op de noordwesthoek restant van traptoren heden volledig in huis nummer 2 ingebouwd. Beschilderde, bepleisterde baksteenbouw op gepikte plint. Traveeën gescheiden door verjongende steunberen. Drie korfbogige vensters op elke langszijde. Hoofdingang in zuidgevel: arduinen schouderboogvormige omlijsting met sluitsteen, rozetten op de hoeken en druiplijst. Erboven nis met Heilige Mattheus.

Op de zuidoostelijke hoek Ecce-Homo-kapel met opschrift MVDB 1888, met beeld van Christus op de koude steen. Bakstenen lijstgevel gedragen door vier getorseerde marmeren zuilen met twee steekbogen en een centrale schouderboog, twee arduinen treden.

Interieur: ten oosten koor afgesloten door communiebank. Ten westen orgeltribune.

Mobilair: hoofdaltaar van 1785-1788 door J.B. Casaer en beeldhouwer P.J. Reable. Orgel gedateerd 1678.


Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Orgel

De bouwer van het oorspronkelijk orgel is onbekend. Door orgelhistoricus A. Deschrevel werd het instrument toegeschreven aan de orgelmakers Medaert uit Roeselare; deze hypothese dient niet a priori uitgesloten te worden. Als bouwjaar staat 1678 op de orgelkast gesculpteerd.

In de jaren 1785-1787 vond een ingrijpende renovatie plaats, toe te schrijven aan de orgelmakers De Rijckere (Kortrijk).

Het orgel werd in 2000-2003 gerestaureerd. Ontwerper was Gabriël Loncke (Overmere) en de werken werden uitgevoerd door Pels-D'Hondt Orgelbouw (Herselt).

Auteurs: Roose, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Sint-Elisabethbegijnhof


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnhofkapel toegewijd aan Sint-Mattheus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59322 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.