Grote Zaal van 1682

Beschrijving

Grote Zaal van 1682, gerestaureerd in 1897 (zie jaarstenen) in opdracht van C. Hiers, waarbij kaleilagen verwijderd worden en de gevels in imitatiebaksteen- en natuursteen geschilderd worden. Op achtergevel gedenkplaat met verwijzing naar restauratie door beeldhouwer V. Dupont (1897). In 1788 legerdepot en kazerne, voordien aangewend voor professiefeesten. Tijdens de Franse Revolutie krijgshospitaal. In 1795 omgezet in voeder-/ stromagazijn. In 1814 noodhospitaal. In 1849 borduurschool en vervolgens parochiale school van Sint-Maartens. In 1862 noodkerk, wegens blikseminslag in Sint-Maartenskerk. Vervolgens terug onderwijsfunctie. Vanaf 1966 museum van de Pauselijke Zouaven.

Onderkelderd dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak bekroond met twee bronzen siervazen. Rechts tegen zesde travee, polygonale traptoren onder leien tentdak bekroond met siervaas. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met witte natuursteen, op gepikte plint. Arduinen bordestrap leidt naar barokke, geblokte deuromlijsting onder entablement voor vleugeldeur in geknikte boogvorm; erboven aedicula met nis geflankeerd door voluten. Steekbogige vensters in natuurstenen omlijsting onder druiplijst; horizontaliserende werking door doortrekken van onderdorpels met guttae; verticaliserende lijnen benadrukt door middel van doorgetrokken stijlen en hoekblokken.

Interieur met behouden roostering; balksloffen verfraaid met onder meer granaatappelmotief. In rechterwand drie rondboognissen waarin wandkasten. Behouden trap in traptoren.