Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van acht enkelhuizen van 1855 volgens spiegelbeeldschema van elk drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldaken. Woningen opgenomen in het beschermd stadsgezicht. Eenheid wordt doorbroken tussen nummer 8 en 10, ter hoogte van de begijnhofkerk, door afsluitingsmuur. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door de geprofileerde houten kroon- met tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 16, gemarkeerd door fraaie muurnis met Sint-Rochusbeeld. Nummer 2, winkel-woonhuis, gemarkeerd door afgeschuinde hoektravee. Volgens bouwplan gewijzigde voorgevel van 1936 naar ontwerp van J. Demeere (Kortrijk), onder meer begane grond en vensteromlijstingen.

• Stadsarchief Kortrijk 11, nr. 12357.