Conservatorium

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Conservatorium

Voormalig "Conservatorium".

Tot 1834-1835 pastorie van de noord-portie van Sint-Maarten. Daarna wordt het 17de-eeuwse gebouw verbouwd en aangepast om dienst te doen als handelsrechtbank (tot 1875) en museum voor schone kunsten (tot 1930). Van 1877 tot 1978 herbergt het gebouw ook het conservatorium. In 1996 wordt het gebouw afgebroken en heropgebouwd naar oude toestand, doch met wijzigingen, zie bovenverdieping, met fries met blind oculi op console en de nieuwe gebogen dakconstructie en betonnen vensteromlijstingen. De haakse 19de-eeuwse vleugel, de conciërgewoning en de recentere bijbouwen werden eveneens afgebroken. Enkel een deel van de 17de-eeuwse traptoren bleef behouden.

Dieper in gelegen ten opzichte van de rooilijn en aan de straatzijde afgezet door een bepleisterde bakstenen muur met toegangspoorten, geritmeerd door een geprofileerde rondboogfries, rustend op pilasters met kapiteel. Behouden rechter toegangspoort: houten vleugeldeur onder gekorniste kroonlijst en rondbogige ontlastingsboog gevat in een rechthoekige geblokte omlijsting met blinde architraaf en driehoekig fronton. Herhaald in de linkerpoort die in 1996 werd opgetrokken ter vervanging van de afgebroken conciërgewoning.

Neoclassicistische baksteenbouw op rechthoekige plattegrond. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel beïnvloed door de "Palladiostijl". Gesloten bakstenen achtergevel met ingebouwde, cilindervormige traptoren, als enige getuige van de voormalige 17de-eeuwse pastorie.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00388.