Kanunnikenhuis 't Kapittel

Alternatieve naam Kapittelschool

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Kanunnikenhuis 't Kapittel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kanunnikenhuis 't Kapittel

Beschrijving

* Begijnhofstraat nr. 13/ Kapittelstraat. Tot 1588 was hier de z.g. "Kapittelschool" gevestigd cf. naamgeving woning 't Kapittel. Beschermd bij M.B. van 28.05.2003.

Dubbelhuis uit de tweede helft van de 17de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op grijsgeschilderde plint. Verankerde zijpuntgevel met vlechtingen en houten blokvenster. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting. Vernieuwd houtwerk. Verdiept portaal met arduinen bordes van twee treden. Houten deur met gedeeld bovenlicht. Achtergevel gemarkeerd door ingebouwde, cilindervormige traptoren met 19de-eeuwse houten Engelse trap. Geprofileerde bakstenen kroonlijst.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline