Brouwerij Vuylsteke

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

omvat de bescherming als monument Brouwerij Vuylsteke
gelegen te Beheerstraat 20 (Kortrijk)

Beschrijving

Brouwerij en drie woonhuizen volgens bouwplan van 1886. Brouwerij Vuylsteke opgericht in 1889, later volgens Van Hoonacker overgenomen door Vanhoutte. Vervolgens Société Franco-Belge Le Charbon en daarna Plafobel. Sinds 1978 worden de fabrieksgebouwen gebruikt door het Sint-Niklaasinstituut.

Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, met bepleisterde lijstgevel. Dubbelhuis met balkon boven de deur.

Rechts ervan de brouwerij en de conciërgewoning (?) van rode baksteen verfraaid met gesinterde baksteen; voor de brouwerij onder meer driehoekige motieven. Brouwerij met brede poort. Op begane grond rondbogige openingen met diefijzers; steekbogige bovenvensters met ijzeren ramen met kleine roedeverdeling. Zaal met troggewelven op gietijzeren zuilen en I-balken.

• STADSARCHIEF KORTRIJK 14, zonder nummer.
  • VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 40.