In 1886 kreeg Albert Vuylsteke-Veys de toestemming om in de Beheerstraat nr. 20-24 drie woonhuizen en een brouwerij te bouwen. Uit het kadasteronderzoek blijkt dat de brouwerij in 1887 werd gebouwd. De bedrijfsactiviteiten startten wellicht in 1889. Vuylsteke rustte zijn brouwerij van bij de aanvang uit met een stoommachine en een stoomketel. Zoals gebruikelijk voor de sector zette hij zijn bier af in zijn eigen cafés. In 1906 had hij in Kortrijk 28 cafés in eigendom. De brouwerij Vuylsteke werd in 1911 overgenomen door Albert Vuylstekes schoonbroer Cyrille Van Houtte. Van Houtte was architect en was sinds 1872 actief als docent aan de Academie in Kortrijk en hij was voorzitter van de Société des Beaux-Arts de Courtrai. Hij leidde de brouwerij tot 1919. Na zijn overlijden zette zijn weduwe de brouwerij voort tot circa 1930. Rond die tijd eindigde de brouwactiviteit. Nadien huisden de Société Franco-Belge Le Charbon en daarna Plafobel in het gebouw. Sinds 1978 worden de fabrieksgebouwen gebruikt door het St.-Niklaasinstituut, dat ondertussen in de scholengroep Leiescholen vzw is opgegaan. De poort van de brouwerij werd gebruikt als doorgang naar de speelplaats terwijl de gelijkvloerse verdieping werd ingezet als fietsenstalling. De eerste verdieping met de brouwinstallatie was inmiddels afgesloten, zodat de brouwinstallatie onaangeroerd aanwezig bleef.
Exterieur
Het brouwerijgebouw is een volume van acht traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van Vlaamse pannen. Het dak bestaat uit afwisselende stroken zwart en rood en heeft een gootlijst op klossen. De gevel bestaat uit rode bakstenen verrijkt met gesinterde bakstenen in de vensteromlijsting. Vlak onder de dakgoot werd een muizentandfries kunstig uitgewerkt en benadrukt door een herhaling van de driehoekige motieven tussen de ramen. De gevel van het brouwerijgebouw straalt een functionele architectuur uit maar beschikt over een zekere individualiteit dankzij de aflijning en decoratieve afwerking. De horizontaliteit van de gevel wordt geaccentueerd door een blauwe hardstenen plint en doorlopende vensteromlijstingen. In de gevel werd een fries met gevelopschrift aangebracht, waarvan de letters vandaag niet meer leesbaar zijn. Op de benedenverdieping zijn rondbogige ramen met diefijzers terug te vinden met links een brede poort van twee traveeën. Op de eerste verdieping bevinden zich acht steekbogige vensters. Zowel op de verdieping als het gelijkvloers is het originele ijzeren raamwerk en glas nog aanwezig. De achtergevel is zakelijk met als enige sierlijke elementen een gootlijst op klossen en enkele muurankers.
Interieur
Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich een zaal met troggewelven ondersteund door Ibalken op gietijzeren zuilen. Het troggewelf werd op drie plaatsen doorgestoken. Tegen de achtergevel was een doorsteek voor de trap aanwezig. De trap werd op een bepaald ogenblik verwijderd en het trapgat voorlopig dichtgemaakt. Centraal in het troggewelf is een vierkante opening voor de lekbak. In de zaal is als derde doorsteek de drafgoot zichtbaar die het draf vanuit de hoger gelegen brouwzaal naar beneden bracht. De drafgoot komt uit in de doorgang van de poort. Daar kon met paard en kar het afvalproduct van het brouwproces worden opgehaald. Op de eerste verdieping bevindt zich de brouwzaal. Het is uitzonderlijk dat een brouwinstallatie van een hoge gistingsbrouwerij vrijwel volledig en onverstoord bewaard bleef. De volgende elementen zijn aanwezig: twee koudwatertanken, een gemechaniseerde roerkuip, twee gemetselde brouwketels (de interne koperen kuipen werden evenwel verwijderd), een groot koelschip, een waterpomp en twee aandrijfassen. De stoommachine met stoomketel is niet meer aanwezig. In de brouwerij was geen mouterij aanwezig.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/34022/101.1 3, Beschermingsvoorstel West-Vlaanderen, Kortrijk, Beheerstraat 20, brouwerij Vuylsteke (VAN DIJCK M. 2014). Auteurs: De Houwer, Veerle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De twee aanpalende burgerhuizen ten noorden van de brouwerij werden in 2011 gesloopt. De vermoedelijke conciërgewoning ten zuiden werd gesloopt omstreeks 2016, zoals zichtbaar op luchtbeelden.
Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2012, Beheerstraat 20-24, Kortrijk [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 27 juli 2021).
Informatie verkregen van de gemeente (4 oktober 2011).